Harry Potter - Golden Snitch

Tutorial - Letak Lagu dalam Blog


Tutorial - Letak Lagu dalam Blog

Meletakkan lagu dalam blog boleh membuat pelawat blog korang terhibur (atau tidak). Namun ia juga boleh meningkatkan 'Loading Time' page korang. Maksudnya blog korang akan bertambah berat. Tapi korang boleh mencuba, manalah tau blog korang masih boleh loading dengan laju :D

Requested by:
Tutorial - Letak Lagu dalam Blog



Tutorial - Letak Lagu dalam Blog

Untuk memasukkan MP3 player ke dalam blog, Ikut langkah ni:
1) Pergi ke Blogger Dashboard > Layout > Add A Gadget > Html/JavaScript

2) Kemudian Copy kod di bawah dan paste dalam ruangan HTML/JavaScript


<div style="text-align: left;"><br />
<object type="application/x-shockwave-flash" data="http://flash-mp3-player.net/medias/player_mp3_mini.swf" width="150" height="20">
    <param name="movie" value="http://flash-mp3-player.net/medias/player_mp3_mini.swf" />
    <param name="bgcolor" value="#ffffff" />
    <param name="FlashVars" value="mp3=http://media.irondj.net/mix/file/30189/estrella__liyana_fizi_-stay__lirik_.mp3&amp;autoplay=1&amp;bgcolor=ffffff&amp;loadingcolor=000000&amp;buttoncolor=CC3366&amp;slidercolor=CC3366" />
</object><br /><div></div></div></div>


Customization:

  • Gantikan kod yang bewarna Kuning utk mengubah background MP3
  • Gantikan kod yang bewarna Oren untuk ubah warna button & slide MP3
  • Gantikan URL yang bewarna Biru kepada URL lagu MP3 yg korang nak masukkan

Cara untuk upload lagu MP3:
3) Korang masuk le laman web ni -->  http://irondj.net/signup dan korang kena Sign Up.

4) Dah selesai Sign Up, korang klik pada UPLOAD. Korang boleh gunnakan MP3 yang sedia ada dalam Laptop/PC korang.

5) Benda yang wajib korang isi :

  • Title - Title ni kena unik.. maksudnya korang kena guna title yang belum pernah digunakan lagi. (Korang boleh gunakan __ )
  • Type - Original Track
  • Tandakan ruangan "Yes I Agree" dan korang klik pada UPLOAD

6) Sekiranya korang berjaya upload, korang akan dibawa ke page yang mempunyai kod HTML seperti gambar yang di bawah ni.


  • Untuk mendapatkan URL lagu MP3 korang tadi. Korang kena copy link di antara value="mp-3= dan &showstop seperti gambar yang di atas. Itu merupakan Link lagu korang.
  • Selepas dah siap Upload dan mendapatkan link lagu, korang boleh kembali ke Step 2) :D

Bagi yang gagal mengupload lagu jangan bimbang, korang boleh terus mencari lagu yang korang nak dengan mencarinya secara manual menggunakan kanta pembesar. Hahaha, korang boleh jumpa kanta tu di bahagian atas ironDJ, rupanya seperti gambar di bawah ni.

letak Lagu dalam Blog

Korang taipkan Tajuk lagu/penyanyi dan search. Pilih lagu yang korang nak. bila dah jumpa korang klik pada lagu tu dan seterusnya korang boleh kembali ke Step 6) untuk mendapatkan link lagu.

Selamat mencuba dan semoga berjaya ^_^


Peace~

Tags: Masukkan Lagu Dalam Blog, Letak Music Dalam Blog, Letak MP3 player dalam blog, Letak lagu dalam blog, Letak MP3 dalam blog
Sumber Asal : LyssaSecret

6 comments:

  1. Nak tanya , kenapa dalam blog ni lagu dia takboleh main eh ?

    ReplyDelete
  2. Hello Asya. Hmm mungkin boleh try untuk buat ni :

    1. Try buka blog dalam browser yang berbeza
    2. Disable IDM(Internet Download manager) sekiranya menggunakan Web Browser Goolge Chrome. Ia akan auto download dan bukannya auto play.
    3. Install JavaScript yang terbaru
    4. Pastikan sound PC/Laptop tu ON :)

    Harap ini membantu

    ReplyDelete
  3. masalahnye aku xjumpe pun ruangan Html/JavaScript

    ReplyDelete
  4. Hello @Fieza Neny..


    Untuk mendapatkan ruagan HTLM/Javascript ikut langkah ini:


    Login ke Blogger dashboard dan pergi ke layout. Selepas itu klik pada "add a gadget" dan cari HTML/Javascript :)

    ReplyDelete
  5. Mcm mne nk tau code tuk kuning ngan oren . Tq

    ReplyDelete

Don't forget to drop your comment.. Thanks ya!

Tutorial Blog Tutorial Blog Tutorial Blog
Creative Commons License
Khaiangel (Dot) Com is licensed under a
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License
.
©KhaiAngel.Blogspot.Com All Rights Reserved