Harry Potter - Golden Snitch

Tutorial Blog

ATTENTION
Tutorial ni menggunakan New Template Interface
Tested on Picture Window Blogger Template Style.

tutorial blogger blogspot

Peringatan : Perlu diingatkan bahawa Blogger.com telah mengubahsuai dengan menambah feature baru dalam edit Template HTML. Sekiranya korang masuk ke dalam tutorial yang memerlukan korang edit dalam bahagian Template HTML, korang tidak perlu lagi "Hit Expand widget". Sebagai ganti, Korang hendaklah "Klik pada ruangan HTML Template" dan tekan "CTRL+F" serentak pada keyboard untuk mencari kod.


SENARAI TUTORIAL

Tutorial Blog

Tutorial Blog 60  - Letak Link Blog Dalam Profile Google+
Tutorial Blog 59  - Letak Link Dalam Komen Blog
Tutorial Blog 58  - Code Warna HTML
Tutorial Blog 57  - Letak Lagu dalam Blog
Tutorial Blog 56  - JavaScript Image Slider untuk Blogger

Tutorial Blog 50  - Buat Bubble Cursor
Tutorial Blog 49  - Meletakkan Kalender Dalam Blog 
Tutorial Blog 48  - Kod Untuk Warna Emas
Tutorial Blog 47  - Buat Sparkling Cursor
Tutorial Blog 46  - Background + Border Pada Tajuk Post

Tutorial Blog 45  - Disable left Click (Highlight)
Tutorial Blog 44  - Mengenali Kod Asas HTML
Tutorial Blog 43  - Buat Gambar Ditapis (Censored)
Tutorial Blog 42  - Disable Right Click Without Alert
Tutorial Blog 41  - Disable Right Click Pada Blog

Tutorial Blog 40  - Letak Scroll Bar Pada Comment
Tutorial Blog 39  - Pendekkan URL Untuk Twitter
Tutorial Blog 38  - Pasang Button Back To Top
Tutorial Blog 37  - Ayat Bergerak Pada Menu Bar
Tutorial Blog 36  - Border Melengkung Pada Blog Post

Tutorial Blog 35  - Meletakkan Penerangan Gambar Dalam Blog Post
Tutorial Blog 34  - Double Dashed Hover pada Link
Tutorial Blog 33  - Centerkan Title pada sidebar
Tutorial Blog 32  - Centerkan Kedudukan Post Title
Tutorial Blog 31  - Letak Link Blog Dalam Profile Blogger

Tutorial Blog 30  - Membuatkan Link Berkelipan dalam Blog
Tutorial Blog 29  - Membuat Teks Warna Warni Dalam Blog Post
Tutorial Blog 28  - Background Berbeza Di Setiap Post
Tutorial Blog 27  - Membuat Halaman Statik (Static Page) pada blog
Tutorial Blog 26  - Mengetahui Jumlah Pelawat Sedang Online Dalam Blog

Tutorial Blog 25  - Cara Menukarkan Mouse Pointer Dalam Blog
Tutorial Blog 24  - Memasang Scroll Bar Pada Blog
Tutorial Blog 23  - Masukkan Custom Search Box Dalam Blog
Tutorial Blog 22  - Meletakkan Shoutbox Ke dalam Blog
Tutorial Blog 21  - Buka Link Gambar Dalam New Tab

Tutorial Blog 20  - Cara Edit gambar Dalam Blogger Post
Tutorial Blog 19  - Automatik Buka Link Dalam New Tab
Tutorial Blog 18  - Cara Untuk Back Up Template Dalam Blogger
Tutorial Blog 17  - Membuat Setting Pada Blog Part II
Tutorial Blog 16  - Membuat Setting Pada Blog Part I

Tutorial Blog 15  - Cara Meletakkan Letak Kod HTML/JavaScript
Tutorial Blog 14  - Cara letak Video You Tube Dalam Blogger Post
Tutorial Blog 13  - Upload Video Ke Dalam Blog Menggunakan Blogger
Tutorial Blog 12  - Meletakkan Gambar Dalam Post Blogger
Tutorial Blog 11  - Menulis dan Publish Post dalam Blogger

Tutorial Blog 10  - Cara untuk Menggantikan Blogger Favicon
Tutorial Blog 9    - Buatkan Gambar Bergerak
Tutorial Blog 8    - Buatkan Ayat Bergerak
Tutorial Blog 7    - Buat Ayat Berkelip-Kelip Dalam Blog Post
Tutorial Blog 6    - Cara Untuk Membuat Blog Baru Dalam Blogger

Tutorial Blog 5    - Menghilangkan "Showing Posts With Label Blogger
Tutorial Blog 4    - Hilangkan Logo Nuffnang di bawah Ads
Tutorial Blog 3    - Membuat Iklan Nuffnang Terapung
Tutorial Blog 2    - Cara buang atau hide Navbar dalam blogger
Tutorial Blog 1    - Cara untuk hilangkan "Subscribe to: post atom"

Freebies

Tutorial Live Preview
Tutorial Preview 1   - Pure JavaScript Image Slider Preview  

Churp-churp
Tutorial Churp-churp 1 - Cara Untuk Masukkan Iklan Churp-churp Ke Dalam Blog

All About Nuffnang
Nuffnang 6   - Hilangkan Logo Nuffnang di bawah Ads

Nuffnang 5   - Membuat Iklan Nuffnang Terapung
Nuffnang 4   - Jadi Ordinary member Nuffnang
Nuffnang 3   - Jadi geng Glitterati Nuffnang
Nuffnang 2   - Nuffnang CPUV (Cost-per-unique-visit) Campaign menghilang
Nuffnang 1   - Tips Nak Dapat Nuffnang CPUV

Photoscape
Tutorial Photoscape 1 - Cara Membuat Flash Banner (Photoscape)

Tutorial Photoshop
Coming Soon :)



If korang nak request Tutorial, Just request kat ruangan komen...
Khai akan buat@cari untuk korang sampai dapat.. 
Kalau Khai tak sempat buat, Saya akan tinggalkan tutorial tu kat ruangan komen :) hehe

56 comments:

  1. Replies
    1. hello..khai.nk tny skit mcm mna nk buat blog ad music and arrow ad kartun?? blh ajar kan x..??

      Delete
  2. hai,..jalan2..sambil mau tanya ne hehe..tu pun klu bulilh tp tnya jugalh..knpa tu bila saya import blog lama ke blog baru tidak dapat?..banyak kali sudah try tapi masih tidak boleh..kalau tau tolong tunjukan ya..^_^terima kasih..

    ReplyDelete
  3. Hello Huminodun Queenvillea.. Import Blog dalam Blogger sekarang ada error tu.. saya ada cuba beberapa kali, masih error juga (problem dari google). Kalau dah OK nanti sy bagi tuto ^^.. Thx sudi singgah sini :D

    ReplyDelete
  4. hai,.terima kasih nanti klu sudah buat tuto bagi tau ya..:)

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum. tumpang tanya, macam mana nak carik setting untuk buat icon comel macam dekat link nie ye? http://www.lyssasecret.com/2011/03/tutorial-cute-icon-kat-dalam-post.html#.UIZGNG8p8Uw
    boleh tolong buatkan tutorial tak? really need you help, thank you :)

    ReplyDelete
  6. hi.. cntik blog awk.. nmpk maskulin.. huhuhu..

    ReplyDelete
  7. Dah lama Khai tak buat tuto.. Hmm rasanya dah sampai masa tuk buat Toto baru :D.. Thanks ya all for visiting ^^

    @Diyana ThankQ ^_^

    ReplyDelete
  8. dah buat blog tapi tak kuar dalam carian bacamana tu apa yang kureng?

    ReplyDelete
  9. Hi @sukahati, memang ada sedikit sukar untuk kuarkan link blog dalam search engine.. SEO kena kuat, keyword kena power, entri pun sekurang2nya 600words per entry, membuat 100+ Post.. dan banyak lagi perkara yang perlu diambil kira..

    Jangan bimbang, semakin lama blogging, semakin tinggi peluang blog tersenarai dalam search engine.. Dont give up!

    ReplyDelete
  10. nak tanya..kenapa blog kita tak updated pada blogger lain yang kita link. maksudnya..kita post entry everyday tapi..blogger lain nampak blog link kita still not updated since 2 weeks. Macam mana yer?

    ReplyDelete
  11. Hello @Nadia. Link yang dimaksudkan tu.. Adakah ia link statik or link dengan menggunakan gadget "Blog List"?.

    Sekiranya ianya "Static Link" ia hanya akan menunjukkan post yang di beri link. Kalau gunakan gadget "Blog list" (Boleh didapati dengan add HTML/JavaScript-->Blog List pada layout blog) ia akan update recent post dalam setiap minit.

    Kemungkina 1 blog yang Nadia maksudkan tu hanya memberikan static link kepada post Nadia.
    Kemungkinan 2 blogger tu tak gunakan gadget "Blog list".

    Harap ini boleh membantu. :)

    ReplyDelete
  12. Hai khai! Khai thankx dab g tutorial sal masuk lgu dlm blog tu yer! Hehe. Saya ni baru jer mncuba gna blog ni.. haha. Any khai, nk tnya, dlm sy pnya blog, dia tak de kotak ‘follow’ atau ‘join this site’ taw. So org tak boleh follow saya pnya blog. Macam mana nak letak kotak tu dlm blog yea?

    ReplyDelete
  13. Hello Tomeyh.. untuk letak follower widget boleh tengok sini :)
    Cara Letak Follower Widget

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D. thanks lg skali ya khai! dah dapat! :) ^_^. suker2!

      Delete
  14. khai nk tnye lagi ni. hehe. macam mana ek nak buat macam blog khai ni? yg info, tips, tutorial... nampak cam lebih teratur. ^_^. n boleyh tak ajar macam mana nak tukar background blog?

    ReplyDelete
  15. Hello Tomeyh.. U maksudkan menu blog ni? Khai menggunakan gambar unruk menu bar. Boleh buat dengan memasukkan widget HTML/JavaScript dan masukkan kod di bawah ni :

    [center]

    [a href="LINK Kepada Page"][img src="Link Gambar" border="0" title="Tajuk apabila Mouse Over" alt="Description" /][/a]

    [a href="LINK Kepada Page"][img src="Link Gambar" border="0" title="Tajuk apabila Mouse Over" alt="Description" /][/a]

    [/center]

    gantikan "[" dan "]" kepada "<" dan ">"

    Untuk tukar Background boleh pergi ke blogger dashboard > Template > Customize > Background

    Harap ini membantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah.. thanks khai.. sy baru buat blog so bleh x saya nk blaja lebih terperinci ngan khai?

      Delete
  16. macam mana nak buat warna dekat label tu..

    ReplyDelete
  17. Secara Amnya.. untuk mengubah warna kat label.. boleh dibuat dengan membuat customize pada template yang sedia ada.. Ikut langkah ni

    Login ke Blogger Dashboard > Template > Customize > dan pilih bahagian Advance..

    Tabs text - untuk tukar warna title "Label"
    Link - untuk ubah warna link pada label

    harap ini membantu~ ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih..tutorial readmore ade x?dh byk kali cube,tp xmenjadi

      Delete
  18. hello khai. khai nak tnye, macam mana ek nak buat tag bagi tiap2 tajuk tu? and memang templete yang baru ni warna warni tu eh khai? pelik pulak nengok. -_-. huhu

    ReplyDelete
  19. Hello~

    @benci Touching Untuk letak read more.. boleh tambahkan 'Insert Jump Break' (image cam kertas koyak) dalam new post..

    @Budak Tomeyh untuk membuatkan tag, boleh isikan bahagian "label".. warna pada "Template" tu pula boleh diubahsuai :D

    ReplyDelete
  20. AS-SALAM..macam mane nak letak iklan nuffnang gune edit HTML yang baru?saye baru nak letak iklan nuffnang dalam blog.tapi tutorial yang saye tengok kebanyakannye guna edit HTML yang lame.lagi satu walaupun dah tekan anak panah untuk kembangkan kod,saye x boleh past code kat situ n bile saye guna CTRL+F , kod yang saye cari x ade.untuk iklan nuffnag yg Skyscraper pulak bile saye dah past dekat HTML/javaScript n saye tgk kat blog die cakap ada typo error...bile saye check kat akaun nuffnang semuanya betul..camane tu?

    ReplyDelete
  21. Hello @Farah Tiara. Kod Iklan Nuffnang sememangnya boleh dimasukkan ke dalam widget HTML/Javascript.

    Caranya, Login ke blogger > Layout > add HTML/Javascript > Paste Kod Iklan Nuffnang yang telah diberikan dan Save.

    Dalam "Preview" iklan nuffnang tu akan menjadi error. Jadi terus klik pada "View Blog" untuk melihat hasilnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah letak iklan nuffnang dengan churp churp tu ape yg membuatkan jumlah duitnye bertambah ye?saye tengok tak bertambah pun.still RM0.00...

      Delete
    2. tolong jawab,,hi3..duit akan bertambah apabila ada orang klik iklan tersebut.

      Delete
  22. khai tolong ajar buat linkwithin..tp tak la ade dekat home,,nak macam khai pnye,,kemas je

    ReplyDelete
  23. Hello @Touching.. Saya x gunakan link within :)

    Boleh tengok sini :) -> Related Post With Thumbnails

    ReplyDelete
  24. @Farah Untuk tingkatkan jumlah RM yang kita dapat tu, ianya bergantung kepada jumlah klik pada iklan yang kita letak. Sekiranya dah dapat Iklan CPUV dari Nuffnang pula, semakin ramai pengunjung ke blog, semakin tinggi RM yg kita boleh dapat.

    Biasanya nilai RM yang kita dapat tu akan dikreditkan dari 1 sehingga 5 hari dari masa iklan tu diklik. Banyakkan bersabar :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok..saye dah faham..terima kasih..ini blog saye http://chocoffestory95.blogspot.com/ , baru berblogger so blog saye x cantik manelah...tak reti nak hias blog.most of your tutorial saye gunakan dekat blog saye :)

      Delete
  25. ^_^
    @Farah Tiara.. Ur blog nampak kemas dan cantik :D, cuma, mungkin perlu lebarkan sedikit bahagian bloglist supaya ia tak memanjang ke bawah.. or kurang kan kepada 5.

    ReplyDelete
  26. hello.. member ade tnye ni.. mcm mane nak letak title kat atas tu ? title besar tu..

    ReplyDelete
  27. Hello kiroro, Title paling atas (Khaiangel.Com) tu gunakan banner pada header.. cara letak :

    1. Login ke bloger dashboard dan pergi ke Layout
    2. Dalam paparan layout cari "header" dan klik pada 'edit'
    3. Upload gambar dan save.

    Harap ini membantu..

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. Macam mana nak buat fan page dan popular post bersebelahan..hari tu ada nampak..tp lupa apa namanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello, sorry lambat sangat reply, comment tak synchronize dengan blog.

      Rasanya itu merupakan multi-tab. Untuk masa sekarang saya tidak dapat menunjukkan dalam bahasa melayu. Tapi anda boleh layari web ini untuk mempelajarinya "Multi Tabbed Widget"

      Delete
  30. khai, nak tanya, macam nak buat autoplay youtube bila org bukak post kita?

    ReplyDelete
  31. salam boleh share x mcm mana nak buat live streaming?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam,

      ok, Khai jawap mengikut pemahaman saya mengenai Live streaming.

      1. Untuk streaming (video) boleh dibuat dengan meng"upload video" ke youtube..

      2. Live streaming (video Call). Boleh dibuat dengan Skype.

      3. Live streaming (Live video). Perlu Bajet yang sangat tinggi, biasanya hanya dibuat oleh Astro dan RTM untuk berita dan rancangan sukan.

      Delete
  32. Hi. Saya budak baru belajar. I am following you :)

    Jom jadi kawan saya, by old follower OR follower G+. Mana2 pun boleh. Happy blogging :)

    http://lotsoflovebyshakira.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okay :)

      Happy blogging too Shakira~

      Delete
  33. assalamualaikum...saya still tak paham berkenaan expand template widget tuh...harap dapat beri penjelasan yg lebih jelas lagi...dari mula nk letak button 'like' hingga habis.. harap dapat membantu..#penat google

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.. Untuk Expand widget, ia tidak lagi diperlukan dalam interface edit template blogger baru. Sila baca bahagian "Peringatan" di bahagian paling atas Page ini.

      Delete
  34. salam khai. acener nak disable google+ comment eh :) blog saya yayaayarus.blogspot.com
    only google acct je boleh comment :(

    boleh email saya for tutorial
    yaya_ayarus1605@yahoo.com

    ReplyDelete
  35. salam khai.. nak tanya, hari tu saya apload background guna gambar sendiri. lepas tu sekarang ni, tak dapat nak tukar gambar tu..temasuk tulisan semua sekali... macam mana nak reset balik yer? harap dapat membantu. :). terima kasih..

    ReplyDelete
  36. cammana nk wat navigation bar menu tu..nk kena guna html or widget je..

    ReplyDelete
  37. HYE ! saja mai jalan2 sini.. btw, nice blog !huhu,, sy budak baru je bljr,, klau ada masa,, singgah la blog saya,,http://yusfimeyl.blogspot.com/ . x de apa2 yg menarik pun in my blog ,, sbb sya baru shaja menjengah ke dalam dunia blogging ni !hehe .. sy rujuk awk punya tutor for edit my blog.. huhu.. thanks a lot!

    ReplyDelete
  38. salam..nak tnye klu kite nk tukau name log kte cmne ye...no ideaaa..blur..

    ReplyDelete
  39. Salam Khai, MET nak minta tolong, macamana nak postkan novel yang MET tulis dalam HTML (New post) ke dalam menu bar. (cth. cintak seluas lautan 1). Lihat blog http://makieteng.blogspot.com/ please.....sampai blog negara seberang MET intai tapi tak dapat. Pening lagi ade.....terima kasih atas bantuan.

    ReplyDelete
  40. salam.. tak jadi pun. penat dah buat

    ReplyDelete
  41. sy nak tahu tentang servis buat blog. macamana nak hubungi? blh pm saya di malasbacabuku@yahoo.com tak?
    tqia

    ReplyDelete
  42. kenapa saya still tak boleh taruk iklan churpchurp

    ReplyDelete
  43. masih tak faham tentang ''Sebagai ganti, Korang hendaklah "Klik pada ruangan HTML Template" dan tekan "CTRL+F" serentak pada keyboard untuk mencari kod.''...kalau boleh tolong tunjukkan gambar bahagian mana nak kena klik tu....dah lama dah nak buat, tak boleh2..tlg infom di ruangan chat sy bila dah tahu.. http://muhamadnazri15.blogspot.com/..terima kasih (tak bleh nak klik button notify me)

    ReplyDelete

Don't forget to drop your comment.. Thanks ya!

Tutorial Blog
Creative Commons License
Khaiangel (Dot) Com is licensed under a
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License
.
©KhaiAngel.Blogspot.Com All Rights Reserved