Harry Potter - Golden Snitch

Tutorial - Letak Scroll Bar Pada Comment

Tutorial Blog Bahasa Melayu - Letak Scroll Bar Pada Comment
Bagaimanakan cara untuk meletakkan Scroll Bar pada bahagian Comment Blog? Scroll bar membantu untuk mengecilkan penggunaan ruang komen di dalam blog. Scroll bar pada bahagian comment juga memudahkan para pembaca blog untuk membaca komen-komen yang terdahulu di samping membuatkan layout blog kemas dan teratur. Sekiranya blog korang mempunyai ramai pengunjung dan juga mendapat comment yang banyak, Scroll bar pada bahagian komen memang sangatlah sesuai digunakan dalam blog korang.

Ikuti tutorial blog, Tentang cara untuk meletakkan Scroll bar pada bahagian Komen.
Tutorial Blog Bahasa Melayu - Letak Scroll Bar Pada Comment

OK! mari kita mulakan.. Tapi sebelum tu korang klik SINI dulu. :D.. hehe Cara untuk meletakkan Scroll Bar pada comment ni mudah sahaja.

1. Sila ikut langkah ini.
Login ke Dashboard Blogger > Template > Edit HTML > Proceed > Hit Expand Widget Templates

2. Kemudian korang cari kod di bawah ni.


/* Comments

Kod yang korang jumpa mungkin berbeza-beza mengikut template yang korang gunakan. Sebagai contoh, korang mungkin akan menjumpai kod seperti yang di bawah ni.


/* Comments
----------------------------------------------- */
.comments .comments-content .icon.blog-author {
  background-repeat: no-repeat;
  background-image: none
}

**Bahagian kod yang bewarna Oren mungkin berbeza dengan kod yang terdapat dalam blog korang. Tapi ia bukannya satu masalah.

3. Korang Copy kod HTML di bawah dan paste di bawah tanda }


.comments {
height:400px;
overflow:auto;
}


4. Pastikan kod yang korang letak tu berada di tempat yang betul. Ok saya akan sediakan contoh kod yang telah di masukkan. Ia akan kelihatan seperti kod di bawah ni.


/* Comments
----------------------------------------------- */
.comments .comments-content .icon.blog-author {
  background-repeat: no-repeat;
  background-image: none
}

.comments {
height:400px;
overflow:auto;
}

  • Tukarkan Nombor yang bewarna Pink untuk menentukan ketinggian Scroll box korang.

5. Kalau dah buat langkah di atas tu. korang tekan Save template. Kemudian orang cari bahagian post korang yang paling banyak komen untuk melihat hasilnya.

Tinggalkan komen untuk sebarang pertanyaan, atau Klik SINI. Saya akan bantu dengan sedaya upaya saya.

Nota : Sila "Save Template sebelum membuat apa-apa perubahan kepada blog".
Selamat mencuba dan Semoga berjaya ^^


Tags: Tutorial Blog, Tutorial Blog Letak Scroll bar pada comment, Tutorial Blog Melayu, Cara Buat Blog, Cara Bina Blog, Tutorial Blogspot, Tutorial Blogger

6 comments:

  1. Datang sini...belajar buat scroll bar pada butang komen..thank tutor...dah dapat buat...

    sya follow sini...senang dapatkan tutorial...salam kenal juga

    ReplyDelete
  2. terima kasih!!!! ni lah satu-satunya tutor yg menjd deno buat scrollbar utk komen... selama ni tutor lain tak jadi pun... terima kasih ya:)

    ReplyDelete
  3. Khai, miza cuba buat tapi tak menjadi pun :(

    ReplyDelete
  4. Wah >.< Khai terlepas pandang la dengan comment dalam post ni..
    Sorry sangat-sangat tak reply..

    @Miza Template Html sekarang telah berubah.. Pastikan klik pada kotak dalam HTML template sebelum tekan :CTRL+F" untuk cari kod. dan pastikan semua imej "segi tiga hitam" (Expand widget) di sekitak kod telah di klik..

    ReplyDelete

Don't forget to drop your comment.. Thanks ya!

Tutorial Blog Tutorial Blog Tutorial Blog
Creative Commons License
Khaiangel (Dot) Com is licensed under a
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License
.
©KhaiAngel.Blogspot.Com All Rights Reserved